Державно-приватне партнерство – це сучасний підхід у розвитку професійної освіти України

Сьогодні підвищення рівня професійної освіти в Україні є вкрай важливим аспектом у доктрині підготовки кваліфікованих робітничих кадрів в нашій державі. Тому цьому питанню приділяється посилена увага з боку Міністерства освіти і науки України. Адже навчальний процес у закладах професійної освіти має бути орієнтований на реальні потреби ринку праці.

Сучасна система професійної освіти має сприяти всебічному розвитку молодих фахівців і водночас  навчальні програми  та виробнича практика професійних освітніх закладів  мають базуватися на впровадженні й освоєнні учнями новітніх технологій та матеріалів. У нинішніх реаліях  зміст професійної освіти повинен набути нового якісного рівня. Нові методи навчання, наповнення навчального контенту інноваційними технологіями дозволять навчальним професійним закладам здобути довіру і прихильність абітурієнтів. Задля цього нині навчальні установи активно налагоджують співпрацю із вітчизняними та міжнародними підприємствами, які є ключовими носіями передових технологій. Таке співробітництво триває в рамках державно-приватного партнерства і дає змогу виробникам ділитися з майстрами, учнями професійних навчальних закладів досвідом і знаннями щодо застосування матеріалів на основі інновацій. А це, своєю чергою, забезпечуватиме високий рівень підготовки висококваліфікованих робітників.

Впродовж чотирьох років ТОВ «Снєжка-Україна», відомий виробник лакофарбових матеріалів в Україні, співпрацює із навчальними закладами професійної освіти будівельного спрямування. Компанія за підтримки Міністерства освіти і науки України, з яким у листопаді 2016 року  підписала Меморандум про співпрацю, відкриває навчально-практичні центри в усіх регіонах України, зокрема для підготовки малярів створює НПЦ «Śnieżka», для навчання столярів – НПЦ «VIDARON»,  для фахівців за професією  «Монтажник систем утеплення будівель»  – НПЦ «FOVEO TECH». Відповідно у професійних навчальних закладах, де функціонують такі навчальні осередки від виробника, в освітню програму упроваджено вивчення та практичне застосування сучасних лакофарбових матеріалів, які виготовляє Група компаній «Śnieżka» на основі інновацій. Навчальним планом передбачено, що спеціалісти компанії «Снєжка-Україна» також кілька разів у рік проводитимуть семінари й майстер-класи для викладачів виробничого навчання й учнів. Варто зазначити, що після ґрунтовного засвоєння матеріалу з використання сучасних виробів у будівельній та деревообробній галузях, виробник видаватиме слухачам навчальної програми відповідні  сертифікати.

11 травня 2018 року компанія «Снєжка-Україна» відкрила навчально-практичні центри «Śnieżka» та «VIDARON» у державному навчальному закладі  «Вище професійне училище №2 м. Херсона». Кожен центр за відповідним професійним напрямом обладнаний класом теоретичної підготовки та виробничою майстернею. Тож учням створені усі умови для повноцінного опанування теоретичних знань та здобуття практичних умінь й вдосконалення професійних навиків. Під час урочистої церемонії генеральний директор ТзОВ «Снєжка-Україна» Марек Павлусь, зокрема сказав: «Сподіваюся, що навчально-практичні центри «Śnieżka» та «VIDARON»  стануть ефективними осередками для учнів Вищого професійного училища №2 у Херсоні, які  відтепер опановуватимуть навчальний матеріал за допомогою сучасних лакофарбових виробів з інноваційними технологіями та матимуть змогу перейняти найкращу практику і європейський  досвід».

У святкових заходах з нагоди відкриття навчально-практичних центрів до Вищого професійного училища №2 м. Херсона прибуло чимало гостей, зокрема, представники Міністерства освіти і науки України,  Херсонської обласної державної адміністрації, Херсонської міської ради, керівники навчальних закладів професійної освіти з різних областей України.

З нагоди відкриття центрів секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко зазначила, що місто Херсон, підприємства Херсонщини потребують якісних умінь і навиків, які учні здобувають у Вищому професійному училищі №2.

Сергій Коваленко, державний експерт експертної групи з питань управління державно-приватного партнерства директорату професійної освіти МОН України, підкреслив, що державно-приватне партнерство сприяє осучасненню й інноваційним підходам у розвитку системи професійної освіти України.

«Відкриваючи центри «Śnieżka» та «VIDARON», ми маємо можливість вийти на вищий рівень якісної підготовки малярів і столярів,» - наголосив Олександр Супрун, директор Вищого професійного училища №2 м. Херсона.

У день урочистостей усі присутні мали змогу оцінити потенціал й можливості новостворених центрів під час огляду їх матеріально-технічної бази. Водночас учні училища демонстрували набуті навики щодо нанесення лакофарбових матеріалів на поверхні. Адже у закладах професійної освіти практичні відпрацювання вихованців відіграють надзвичайно важливу роль у   підготовці конкурентоздатних робітників будівельної та деревообробної галузей.

Тож професійна освіта України має розвиватися, орієнтуючись на сучасні виклики ринку праці, та залучати різноманітні форми тісної взаємодії із роботодавцями й соціальними партнерами.


#нпц

Галерея:

Оцініть статтю:
Середня оцінка: 0,0 - Кількість голосів: 0
Роздрукувати
Основний
канал
Корпоративний
канал