«Снєжка-Україна» долучилася до проведення міжнародної наукової конференції з нагоди 330-річниці Віденської Відсічі

Підприємство стало генеральним спонсором визначної події міжнародного масштабу, що проходила у двох містах-побратимах Ярославі і Яворові. Саме з цими історичними місцями пов´язана життєдіяльність польського короля Яна ІІІ Собеського, під проводом якого 12 вересня 1683 року об´єднані війська європейських держав здобули величну перемогу над османською навалою, і захистили золоте яблуко Європи (так у XVІІ ст. називали місто Відень).

Наукове зібрання, присвячене ювілею Битви під Віднем, – це спільна ініціатива Польщі, Австрії й України. Натхненниками реалізації історичної наукової імпрези були товариство польської культури Львівщини, відділ у Яворові; Державна Вища технічно-економічна школа ім. ксьондза Б. Маркевича в Ярославі; Генеральне консульство Республіки Австрія у Львові і Генеральне консульство Республіки Польща у Львові.Впродовж двох днів тривала наукова конференція, в якій взяло участь понад 250 учасників, серед них – історики, науковці, представники міської, районної влад Яворова, Ярослава, Любачева, журналісти, громадські діячі, студентська і учнівська молодь.
12 вересня, у перший день роботи конференція проходила в місті Ярослав в конференц-залі Державної Вищої технічно-економічної школи, куди прибули делегації з Яворова на чолі з головою товариства польської культури Львівщини, відділу в Яворові Софією Міхневич, і зі Львова, яку очолив Почесний консул Республіки Австрія у Львові Ярослав Наконечний.
У Ярославі учасники конференції заслухали доповіді:
Андрія Харука, доктора Академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного (м. Львів);
магістра Здіслава Конюха (м. Радимно) «Ян Собеський в польській літературі і мистецтві»;
магістра Лукаша Косацького-Литвина (Тарнув) «Привілеї Яна ІІІ Собеського для Яворова»;
Яцека Голуба (м. Ярослав) «Шляхи короля Яна ІІІ Собеського у Львівській області і Ярославському повіті».
Після науково-дослідницьких доповідей присутніх емоційно й весело вітав ансамбль народної пісні університету третього тисячоліття PWSTE в Ярославі.

Наступна частина наукового засідання відбулася 13 вересня в районному Народному Домі «Сокіл» у Яворові. Розпочалася зустріч із Служби Божої в костелі Петра і Павла м. Яворова, після якої делегати конференції вшанували пам´ять короля Яна ІІІ Собеського покладанням квітів до пам´ятної таблиці.
Згодом в РНД «Сокіл» учасники, поважні гості обговорювали важливі віхи історичної події 330-річної давнини і про її значення в історії тогочасної Європи. На конференції виступив відомий історик з Києва Тарас Чухліб, який вже багато років досліджує тематику оборони Відня й роль Яна ІІІ Собеського у перемозі над Османською імперією 1683 року. У своїй промові Тарас Чухліб, зокрема зазначив, що король Ян ІІІ Собеський був не тільки великим поляком, але і великим українцем, бо родився на українській землі, знав і розмовляв українською мовою.
Також під час зустрічі присутні заслухали доповіді:
магістра Єжи Конашевського, який розповідав про особу Яна ІІІ Собеського як заступника християнства;
магістра Джоанни Потачек (м. Ярослав), яка окреслила проблематику яворівських євреїв ХVIIст.
Яцек Голуб (м. Ярослав) презентував яскраву віртуальну мандрівку історичними місцями часів польського короля і детальніше ознайомив присутніх з сюжетом славнозвісної картини Корнелія Шлегеля «Весілля в Яворові», яка відтворює історичний бенкет та урочисту зустріч громади міста на честь короля Яна ІІІ Собеського після вікопомної перемоги у Відні.
У рамках святкування торжественної миті голові товариства польської культури Львівщини, відділ в Яворові Софії Міхневич було вручено шаблю-символ короля Яна ІІІ Собеського. Такий подарунок особливо пожвавив публіку й особливо зацікавив її. Окрім того, несподіванкою стало і те, що глядачів привітав Ян ІІІ Собеський, роль якого зіграв Святослав Різник. Його образ так усім сподобався, що під час перерви всі охочі робили з ним фото на пам´ять.
Опісля гості подивилися театралізовану виставу «Король Ян ІІІ Собеський у яворівському замку» у постановці учнів гімназії ім. Короля Яна ІІІ Собеського в Любачеві, за мотивами Емільяна Корончевського.

14 вересня біля церкви святого Юра, що у Львові, учасники міжнародної конференції взяли участь у відкритті пам´ятної таблиці на честь Йосифа Шумлянського і українських козаків, які 12 вересня 1683 року разом з об´єднаними військами Європи звільняли Відень від турецької облоги. Урочисто відкрили меморіальну таблицю високопреосвященний Архієпископ і Митрополит львівський Ігор Возняк і представник Львівської міської влади Василь Косів. Гостей та учасників урочистостей вітали Почесний консул Республіки Австрія у Львові Ярослав Наконечний й київський історик Тарас Чухліб. Реалізував давню мрію українців і розробив меморіальну таблицю скульптор Ярослав Скакун. Далі українсько-польська делегація мандрувала вуличками Львова і відвідала Олеський замок, який дозволив зануритися в атмосферу давнини, у часи життєдіяльності визначного короля Яна ІІІ Собеського, який зумів об´єднати польські війська й українські козацькі полки за оборону Відня, а сьогодні його постать об´єднує два сусідні народи до подальшого партнерства, а також інтеграції України в європейську спільноту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Галерея:

Оцініть статтю:
Середня оцінка: 0,0 - Кількість голосів: 0
Роздрукувати
Основний
канал
Корпоративний
канал